Svar till blogg om Svennebanan

Jag halkade in på den här sidan av en slump och kände mig tvungen att skriva ett svar bland kommentarerna – men jag lägger upp det här också:

Knivskarp analys? Om det här är det skarpaste autonoma människor kan krysta ur sig så ser det mörkt ut för oss… Tursamt nog räcker det att skrapa lite på ytan för att märka att det autonoma bara är en etikett som i det här fallet vilar på ytterst lite substans.

 

Ett tips först, innan jag kommer till saken: fixa nån som kan korrekturläsa eller bara dubbelkolla texten och sen ge lite feedback. Då hade kanske åtminstone vissa av de hisnande missarna kunnat rättas till. Jag ska ge ett exempel genom att citera din text: 

 

‘Det hade gått göra det smart. Ingångarna finns där. Alkohol, maskulinitet och våld hade tex. varit en sådan. Eller  nationalism. Om man nu hade haft sådana ambitioner. I stället får klyschorna kring vit svenska arbetarklass.

 

Kvinnomisshandel solariebränna/Fixa mat vad fan har vi hemma/Soppatorsk och foppatofflor/Barnen nedsjunkna i tv-soffor.’ 

 

Förutom de uppenbara felen som gör det lite krångligt att förstå (återigen, korrekturläsare!), så är det helt otroligt att du använder ett citat från låten som INTE stöder din tes. Kvinnomisshandel… vad är det om inte förvriden maskulinitet och våld? Och vidare undrar jag om du ens har lyssnat på låten? Hur kunde du isf missa att den till väldigt stor del handlar om just alkoholen, och missbruket av den? Och hur kunde du missa de första raderna som tar upp semestersvenskarnas nationalism/rasism i Thailand?

 

Det här är dock inte ditt värsta misstag i ditt försök att analysera låten. Det är att du säger att den handlar om arbetarklassen – det är ju hela din poäng. Och den har du bara hittat på själv! Ingenstans i texten nämner jag att jag syftar på arbetarklassen. Ingenstans i någon intervju, oavsett hur mycket du än gillar att ta citaten ur sitt sammanhang, säger jag att låten skulle handla (enbart) om arbetarklassen. Jag associerar fritt i låten kring uttrycket svennebanan, och jag räknar upp saker som – enligt mig – hör hemma i olika samhällsklasser. Och som jag tycker är destruktiva, och negativa – det sista där hade du fått rätt. 

 

Men du håller alltså inte med om att kvinnomisshandel är destruktivt eller negativt? Som vi borde bekämpa? Oavsett vilken klass den som gör sig skyldig till det tillhör? Är det kanske så att när nån från arbetarklassen uppträder fascistiskt – då får vi inte kritisera det? P g a den revolutionära potentialen? I kvinnomisshandel? Det är fan hårresande.

 

Du gör också arbetarklassen en riktig björntjänst genom ditt resonemang. För enligt det sysslar ju arbetarklassen per definition med kvinnomisshandel, om jag nu i svennebanan pratar om saker som arbetarklassen sysslar med. Eller med alkoholmissbruk. Eller med flykt från sina miserabla liv genom den dåliga jävla kulturen som vi tvångsmatas med och som jag ger exempel på i låten. Jag har dock aldrig påstått att det där är min definition av arbetarklass. Och om det är din definition av arbetarklass borde du verkligen inte skriva på en blogg som kallar sig autonoma kärnan. Och du borde inte påstå att du för arbetarklassens talan – jag tror nog den klassen betackar sig för att pekas ut som kvinnomisshandlande alkoholister.

 

Det är också ganska intressant att du för exakt samma resonemang (och trillar i samma ologiska grop)  som de rasister och nazister som kritiserar låten i youtubes kommentarfält under svennebanan-videon. De rycker ut och ska försvara svenskarna, och svenskheten – och fattar inte att de därigenom själva menar att svenskar per definition är kvinnomisshandlare. På samma sätt rycker du ut och ska skydda arbetarklassen… Och jag går inte till angrepp mot varken svenskar eller arbetarklassen som grupp. Jag går till angrepp mot företeelser som jag anser förstör oss, oavsett vilken klass – och vilken nationalitet (även om jag har valt att peka på specifika svenska begrepp, som vi svenskar kan relatera till) – vi tillhör.

 

Först funderade jag på hur det kunde komma sig att har valt att tolka låten så galet, men sen såg jag att även det svaret fanns att hitta i din text: 

 

‘Vi hade också likt gärna Promoe haft hus på Österlen och hängt med tuffa människor på Jamaica. Nu har vi tyvärr inte det valet.’

 

(Ja, jag vet – skaffa korrekturläsare!) Ok, så du är alltså avundsjuk på att jag bor på Österlen? Och att jag har varit på Jamaica? Vad är det som får dig (jag vet att du använder ordet ‘vi’, men det är redan uppenbart att du inte för nån annans talan än din egen – jo visserligen, dina fans här bland kommentarernas kanske – men inte arbetarklassens) att tro att du inte skulle kunna göra de sakerna om det nu är det du vill? Tror du att nån annan har fixat de grejerna åt mig? Vad har du egentligen för definition av autonom? För mig betyder det iaf självbestämmande och självständig. Och jag skulle fan aldrig låta nåt jävla system sätta upp hinder för mig, för att hindra mig att göra de val jag vill här i livet. 

 

Det är synd att du slösar bort ditt liv på internet med att sprida dina missuppfattningar. Du skulle också kunna leva ditt liv som du vill istället. Oavsett om det handlar om att bo på Österlen, resa till Jamaica – eller om det handlar om att göra nåt positivt för arbetarklassen. Men det sistnämnda gör du iaf inte genom att peka ut dem som kvinnomisshandlare, alkoholister, rasister och konsumenter av hjärndöd underhållning.