malmö review

Here’s the Sydsvenskan review from our show at KB, Malmö..  (Sorry – it’s in Swedish..)

En fullfjädrad livemaskin
Av Fredrik Lindskoug

Looptroop, numera med tillägget Rockers, behöver inte turnera med några livemusiker. De är på egna villkor och har länge varit en fullfjädrad livemaskin. En ostoppbarhet.

Hiphop
Looptroop Rockers
KB, Malmö 31.5.

Att de får klara sig utan Cosmic sänker dem inte. Promoe och Supreme, den siste med nästan lika kort hår som den förstes dreads är långa, tar plats längst fram och är tajta som tvillingar: två mikrofonkontrollörer och entertainers i maskopi, i färd med att tända alla som tändas kan. Rappare utan kompband kan ibland se ensamma ut men Promoe och Supreme har inte det problemet. De äger scenen, är omöjliga att ta blicken från.

Tillsammans med Embee, gruppens dj och musikaliska motor, som kompletterar sin utrustning med livepercussion, bildar de en småhelig treenighet. Gruppen har under årens lopp samlat på sig ett gäng orubbliga låtar, och det betyder att de när de vill kan slita ett gammalt ess ur bakfickan. De når sin absoluta klimax i klubbiga ”Naive” från nya albumet ”Good Things” men vet också att sälja en del av de mindre starka låtarna därifrån.

På skivan omfamnar Looptroop – utan att helt klippa banden till sitt mer hiphoptypiska ursprung – saker de tidigare möjligen bara gillat i smyg. På KB får de det äldre materialet att smälta ihop med det nya. De speedar upp och stöper om en låt som ”Long Arm of the Law”, i grunden fantastisk, född under men inte fastfrusen i millennieskiftets vänstervåg. Och de kan utan problem länka ihop två-tre nummer och låta det bara flöda, för att sedan hämta andan några sekunder.

Som sagt: en fullfjädrad livemaskin. En ostoppbarhet. Som avrundar med bland annat en strålande version av Promoes ”These Walls Don’t Lie”. Exakt en timme tar Looptroop i anspråk och det räcker mer än väl. De får gärna stjäla fler av mig i framtiden.